Gå til indhold

Meet a NOVI tenant DNA-Sense

.

DNA Sense: Grøn Vækst og Avancerede DNA-Analyser

DNA analyser til bæredygtighed

I en tid med stigende fokus på bæredygtighed oplever DNASense en opblomstring og en voksende efterspørgsel på det "grønne" marked. Et højaktuelt eksempel på denne bølge er analyser af bakterier i dyrs maver. Landbruget står overfor en udfordring med at nedbringe udledningen af metan fra dyr, og løsningen ligger i de mikroskopiske beboere i deres fordøjelsessystem. Probiotiske analyser er også i høj kurs, da de ikke kun hjælper med at reducere metan, men også forbedrer dyrevelfærd og udbytte. "Det er en spændende udvikling," forklarer CEO Mads Søndergaard.


FOTO: CEO Mads Søndergaard og COO Mie Bech Lukassen har været foundere i DNASense, der har boet i NOVI Science Park lige siden dets spæde begyndelse som en spin-out fra Aalborg Universitet.

 

Se alle NOVIs virksomheder
Mads Søndergaard og COO Mie Bech Lukassen har været foundere i DNASense, der har boet i NOVI Science Park lige siden dets spæde begyndelse som en spin-out fra Aalborg Universitet..

På vejen mod de grønne løsninger har DNASense ikke kunnet undgå at tiltrække opmærksomhed. Virksomheden har været med til at optimere biogasanlæg og udnytte ressourcer i spildevand gennem DNA-analyser. Men deres engagement stopper ikke der. Vandprøver, jordprøver og identifikationen af mikrobiologisk forurening og kontaminering er også på deres dagsorden.


Foto: Mie Bech Lukassen i aktion med at analysere en DNA-sekventering.

.

Organisk Vækst Kræver Plads og Power

Med en årlig vækstrate på omkring 20% har DNASense haft brug for ekstra plads og ressourcer. Tre gange har de skiftet til større lokaler i NOVI. Overraskende nok har deres avancerede DNA-analyser trukket masser af kunder til, uden stor markedsføring. COVID-19 pandemien gav en midlertidig bremse på opbygningen af nye laboratorier, men det har ikke slået DNASense ud af kurs. De har allerede øjnene rettet mod et nyt projekt: omfattende laboratoriefaciliteter i samarbejde med NOVI. "Vi vil fortsætte vores vækst og samle alle vores aktiviteter her i NOVI," siger Mads Søndergaard.

Servere: Hjertet af Analytisk Kapacitet

Bag de avancerede DNA-analyser ligger kraftfulde servere, som DNASense ikke kan undvære. I NOVI finder man deres eget serverrum, hjemsted for fire servere og sekventeringsenheder. Det er disse servere, der muliggør bearbejdningen af de enorme datamængder, som en DNA-sekventering genererer.


Serverne og de kraftfulde sekventeringsenheder er helt essentielle for at kunne bearbejde de enorme mængder data som en DNA-sekventering kræver. En sekventeringsenhed ses her foran skærmen med de to lysende felter på.

dna sense data center at novi science park.
Vækstfaser og Specialisering

Ud over fire kerneansatte i virksomheden, hver med en PhD-baggrund, arbejder DNASense også tæt sammen med Center for Microbial Communities på AAU. I alt er der syv fuldtidsansatte og to timelønnede konsulenter, og målet er at nå omkring ti fuldtidsansatte inden årets udgang. 
"Vi har gennemgået den første vækstfase, hvor vi var få medarbejdere, der jonglerede med alt selv. Nu arbejder vi mere specialiseret, og det er en udfordring, der kræver konstant tilpasning. At gå fra at klare alt selv til en mere specialiseret tilgang er en velkendt rejse for mange iværksættere, der oplever en hurtig vækst," afslutter Mads Søndergaard med et smil.

Fakta om DNASense i NOVI
DNASense blev grundlagt i 2014 som en ægte spin-out-virksomhed fra AAU. DNA-Sense er i 2024 blevet opkøbt af Clinical Microbiomics. Siden 2017 har DNASense haft base i NOVI Science Park og har tre gange udvidet internt i NOVI ved at flytte til større kontorlokaler. De har deres eget serverrum i NOVI, og der er planer om at etablere nye
lab-faciliteter, internt i NOVI, indrettet specielt til state-of the-art DNA/RNA extraction og sekventering.

Se alle NOVIs virksomheder
.