Iværksætter-løvens 7 bedste råd til nye iværksættere.

Af Henrik Lundum, CEO i NOVI, Investor i Investo Capital og iværksætter

1. Husk hvor I kom fra…

Hvorfor startede i jeres virksomhed? Problemet I ville løse, den gode idé?

"Hold fast i den følelse og i ideen - det er jeres DNA."

I vil måske opleve, som jeg selv, at I pludselig (i et øjebliks excitement), tænker at produktet kan bruges til at løse alle mulige nye problemer, og at I overtager verden i morgen. Men det gør I ikke - hold fast i jeres oprindelige DNA.

 

2. Hold fokus

Der kan komme nye muligheder, hvor lige netop jeres løsning passer perfekt, men spred jer ikke for meget fra start.

"Alle vil have en holdning til jeres forretning, hvad I burde gøre osv."

Sortér grundigt i dem og lyt til jer selv. Hold fokus…. især i salgsprocessen. Det er svært at gennemføre de første salg, og midt det hele lyder den næste kunde-mulighed måske nemmere og mere spændende.
Salg er en opgave på lige fod med f.eks. product development – der skal særlige kompetencer til at sælge. Sørg for at finde dem. 

 

3. Dit team skal være kick-a..

I skal samle et dream team, der løfter og supplerer hinanden - men også udfordrer hinanden.
Altså, I skal ikke være 4 programmører, der skal drive en virksomhed sammen, hvis der både skal sælges, laves økonomistyring, produktudvikling mv. Brug tid på at finde de kompetencer, I mangler.

"Vurdér om de er de rette, ikke kun fagligt, men i særdeleshed også: Har I kemi?" 

 

4. Forvent at gå kold

Fed dynamik, og mange arbejdstimer vil ofte blive lagt i det nye fælles projekt. Der vil nogle gange opstå en ”kampånd" mod konkurrenterne, præcis som på et fodboldhold.
Men efter den indledende, let flyvende start, kan energien godt dø ud. Evnen til at se nye løsninger og muligheder bliver måske begrænset af produktet. 

"Brug forskellige værktøjer, til at komme videre."

Oplagt er det at bruge AI som hjælpeværktøj, fx. Chat GPT og andre værktøjer, hvor nye hele tiden dukker op til at kickstarte din proces.

Off-line værktøjer er ofte gode til en mere kreativ proces. 
Business Model Canvas - et super værktøj til at understøtte din forretningsplan
Iværksætterspillet - et dilemmaspil for iværksættere
I kan jo have jeres bot med som partner og trække den frem hvis I går i stå :-)

 

5. Find de bedste rådgivere

I SKAL have rådgivere - end of story. I kan ikke selv det hele...
Brug dem på opgaveplan eller som en konsulent du hele tiden kan trække på alt efter situationen.
En start-up kan med fordel nedsætte et Advisory Board, eller en Bestyrelse. Der er formelle forskelle på de to – men ikke nødvendigvis på den rådgivning, som I kan få ud af det. Hver ting til sin tid/ fase i jeres virksomhed.

"Sørg for at vælge personer, som I stoler på, og som I tør være 100% ærlige overfor."

Vælg med omhu, og skift ud undervejs, i takt med jeres virksomhed udvikler sig.
Derudover skal I finde den rette advokat og revisor. Det er lige så svært, som at finde bestyrelsesmedlemmer. Kemien med advokat og revisor er (også) afgørende, Find rådgivere, der ikke fakturerer en time hver eneste gang, I ringer til dem. Lav en aftale med dem om dette fra start.

På det personlige plan er det i startup-fasen det er allervigtigst at opruste på de parametre vi ved kan udfordre et iværksætter team. Stress, præstationsangst, økonomiske problemer, og alt hvad der kan følge af udfordringer for din mentale sundhed. Disse faktorer er også meget vigtige at have fokus på, og sikre sig de rigtige rådgivere på. 

 

6. Få funding eller luk

Likviditet, likviditet og likviditet (styring) er nøglen til overlevelse.

Hvis I som start-up skal have en investor ombord, kan det være en fordel at finde mere end én, idet dynamikken mellem to ejere kan blive sort/hvid i en tilspidset situation. Historien viser, at disse situationer vil opstå. Denne dialog kan blive nemmere, hvis der er 3 eller 4 om bordet. Der
er samtidig større sandsynlighed for at en eller flere af investorerne kan bidrage med yderligere finansiering, hvis det bliver nødvendigt.
Vækstfonden er en oplagt mulighed at undersøge som iværksætter. De tilbyder gode muligheder for iværksættere i et meget professionelt set-up med dygtige medarbejdere i rådgivningsfasen. Det kan være værd at kigge nærmere på sparring gennem Connect
Denmark
  som yder gratis og professionel forretningsudvikling til iværksættere og virksomheder med vækstambition og vækstpotentiale.
Alternativer som f.eks. leverandørfinansiering (udvidet kredit), og Crowdlending, et relativt nyt koncept i vækst, er også muligheder, som iværksættere kan afsøge. 

Savner du overblik over mulighederne så se alle startup branchens financielle aktører på Heyfundings flotte grafik

 

7. Basér strategien på kunderne

Ofte ser vi at iværksættere med et teknisk fokus kigger meget ind i virksomheden, med andre ord, forfiner produktet til det nær perfekte, optimerer processer osv. Men, det der er vigtigt, er at opbygge en udadvendt strategi rettet mod kunderne. Inddrag om muligt kunderne. Tænk over vejen til kunderne, og hvilke værditilbud I reelt leverer til dem.

"Brug tid på at finde den rette forretningsmodel og prisfastsættelse." 

Det kan virkelig være svært nogle gange at fastsætte prisen på produktet – ikke mindst når man samtidig arbejder på det første salg og håber/tror, at den første kunde vil generere en kø af nye kunder.
Sjovt nok kommer samme tanke ved kunde to og tre, og pludselig har I solgt jeres produkt billigt (for billigt?) til mange kunder for at
komme på markedet. Herefter kan det være svært at hæve prisen….


 

 

Tilbage til oversigten

Kontakt os på tlf. 96 35 45 00
eller find os her:

HOVEDKONTOR
NOVI 1-5

Niels Jernes Vej 10
9220 Aalborg

Fører  også til
Niels Jernes Vej
12 og 14

NOVI 6
Alfred Nobels Vej 21
9220 Aalborg

NOVI 8
Alfred Nobels Vej 27
9220 Aalborg

NOVI 14
Niels Jernes Vej 6A+B
9220 Aalborg

Tilmeld dig NOVIs
nyhedsbrev:

Og følg os online: