___________________________________________________________________________________________________________________________

 

KAYA HERBS
 

___________________________________________________________________________________________________________________________


Alt var testet, klappet og klar til opskalering; selv kunderne, havde de! Men det var ikke nok for banken…

Kaya Herbs måtte tænke i andre baner, da banken trak sig dels pga. Corona og fordi de mente, at risikoen var for stor. Hvis ejerne Claus Wimmer-Aune og Robert Pedersen selv kunne finde nogle af pengene, ville Spar Nord Bank godt engagere sig, idet risikoen dermed blev spredt ud over flere aktører.
 

”Tiden stak pludselig af, for alt var klar til at blive sat i værk og vi havde fundet en
rentabel forretningsmodel. Vi havde endda fået en 3-årig aftale i hus med en stor detailkæde i
Danmark, og de skulle jo altså have deres varer til tiden. Så vi stod akut med et pengeproblem!
Men 3 uger senere landede pengene på vores konto efter vi havde fået Funding
gennem North Funding – det har reddet os fra at lukke og slukke inden festen for alvor gik i gang”.

 

Kaya Herbs er en af de første producenter i Danmark indenfor ’Vertical Farming’ industrien og producerer friske krydderier bogstaveligt talt fra gulv til loft; og det endda med et stort bæredygtigt og økologisk aftryk.

Krydderierne bliver nemlig produceret på bordstativer lastet ovenpå hinanden i en højde af op til 6 meter. Under LED-lys og ved hjælp af deres selvudviklede software, kan ’farmerne’ styre hele processen fra spire til færdigt krydderi og videre til detailhandlen.

Softwaren gør det muligt at følge det enkelte bord fra ordre til det færdige produkt, og ved hjælp af kunstig intelligens, kan softwaren styre mængden af vand den enkelte plante skal have og med hvilken lysstyrke planten skal gro ved. Dét reducerer ressourcerne til at gro afgrøderne betragteligt, så Kaya Herbs bruger 60 % mindre vand og 70% mindre elektricitet end ved almindelig produktion. Ved at dyrke afgrøderne vertikalt samler vandingssystemet overskudsvandet op, så det kan bruges til at vandes med igen, og på den måde minimerer de deres klimaaftryk betragteligt. De benytter desuden biodynamiske principper og bruger kun 4 præparater i gødningen, og sprøjtemidler er naturligvis uhørt i deres produktion; små mariehøns sættes løs på krydderierne og bekæmper det utøj, der nu engang måtte være.

 

Fra test i en lade til stor produktionshal

Når drømmen er, at der skal mellem 3.000 – 5.000 planter ud af døren om dagen, kræver det et noget større produktionsapparat end den lade Kaya Herbs har gået og testet i, i de seneste 2 år.

Forretningsmodellen lå klar på bordet og snakken med banken var godt i gang, så Kaya Herbs kunne få midlerne til at udvide produktionen i deres nyfundne 1442 kvm produktionshal. Corona kom og slog benene væk og efterlod dem med et delvist afslag fra banken; risikoen var for stor, mente de, og Kaya Herbs måtte selv finde nogle af pengene.
 

”På den måde er vi nok også lidt ukrudtsagtige; vi er stædige og urokkelige og
derfor gik vi i gang med at undersøge mulighederne for at finde pengene et andet sted, så
vi kunne splitte risikoen op, og bibeholde ca. halvdelen af vores forretning
hos Spar Nord Bank”.

 

Claus Wimmer-Aune, Robert Pedersen og deres nye Adm. Direktør, Arne Wammen, undersøgte forskellige investor-muligheder og stødte i den forbindelse på North Funding og tænkte, at det måtte jo være et forsøg værd. Han kontaktede Kapitalrådgiver Jens Mølgaard og gennem nogle gode indledende samtaler blev de enige om, at casen bestemt var værd at finde investorer til.

Som sagt så gjort og efter små 3 uger, havde Kaya Herbs nu midlerne til at skalere deres produktionsapparat op i stor stil. Et produktionsapparat, der i dag har kapacitet til at producere 90.000 friske krydderurter om året, og ved samme tid næste år gerne skal have fordoblet produktionen til 180.000 stk.

 

Et bud på fødevaremanglen i verden

Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at ressourcerne på moder jord bliver opbrugt hurtigere end jorden kan nå at reproducere og samtidig er befolkningstætheden stødt stigende. Kaya Herbs valueproposition til kunderne er derfor netop, at sikre fødevareforsyningen i verden, og gøre dette ved hjælp af reducering af ressourcer og plads.
 

”Vi er bestemt ikke frelste, men vi ved også at vi bliver nødt til at starte i det små for at
kunne bidrage til en bedre verden for vores børn og børnebørn. Vores produktion er derfor sat
op omkring, at vi giver vores bud på et nytænkende landbrug, hvor vi kan sikre os mod
fremtidige udsigter. Vores dagsorden handler bestemt om fremtiden og Moder Jords ressourcer”.

 

Med Fundingen på plads, penge på bogen og et produktionsapparat, der nu er klar til at skalere stort op, er Kaya Herbs klar til rykke videre ind i den danske detailhandel og drømmer i første omgang om at overtage 4 % af det danske marked.
 

”Det bliver bestemt ikke sidste gang vi benytter os af crowdlending via North Funding;
løsningen lå jo lige for vores fødder”, afslutter Claus Wimmer Aune.

 

 

 

Kaya Herbs ApS
Messevej 12
9600 Aars

www.kayaherbs.dk

E-mail: kayaherbs@kayaherbs.dk
Mobil: 22 61 58 08

___________________________________________________________________________________________________________________________

 

Følg os her: